Bol.com - Hoe werkt het nou eigenlijk?

Het installatie proces

Je kan hieronder de verschillende dingen vinden die onder het installatie proces vallen, en waar je deze kan vinden voor dat je de plugin kan gebruiken.

Dit gaat over de volgende onderwerpen:

• Hoe installeer je de plugin?
  • Licentie & Autorisatie
  • Basis instellingen

Hoe installeer je de plugin?

Voor het installeren van onze plugin in je Wordpress, hebben wij een aantal stappen hieronder. Na het volgen hiervan kan je aan de slag met de instellingen.

1. Eerst moeten we de plugin file downloaden, deze kan je vinden op woosa.com bij Account > Downloads, het zip-bestand hoe je niet uit te pakken.
  2. Ga in je WordPress backend naar Plugins en klik op Voeg nieuwe plugin toe.
  3. Klik vervolgens op de knop - linksboven in - Upload plugin.
  4. Klik op Bestand kiezen en selecteer het gedownloade zip-bestaan (bijv. woosa-bol-v1.1.0.zip) en klik op Open.
  5. Klik vervolgens op de knop Installeer nu.
  6. De installatie kan enkele seconden duren. Zodra de installatie is afgerond kun je op de knop Activeer plugin klikken.

Licentie & Autorisatie

Licentie

Voor dat je de plugin in gebruik kan nemen, moet je de Woosa licentie actieveren. Hier heb je je API Key en je API Email voor nodig. Hoe je dit doet?

1. Voor de API gegevens krijg je een mail waar je deze in kan vinden, ook kan je inloggen op woosa.com dan naar Account > API Keys hier kan je deze vinden.
  2. Deze moet je vervolgens invullen in Wordpress onder bol.com > Instellingen > Licentie.
  3. Hier staan de 2 velden voor API Key en API Email, kopieer de velden hier naar toe.
  4. Hierna klik je op opslaan, de status moet nu veranderen van ''inactive' naar 'active'.

Autorisatie

Voor het koppelen van jouw WooCommerce webshop aan jouw bol.com verkoopaccount, hebben we een Client ID en Client Secret nodig. Deze dien je zelf aan te maken in jouw bol.com verkoopaccount. Hoe je dit doet?
  1. Log in op het verkoopaccount van bol.com
  2. Klik rechtsboven op je bedrijfsnaam en vervolgens op Instellingen
  3. Klik onder Diensten op API instellingen
  4. Klik onder Client credentials op Aanmaken (Het kan zijn dat je eerst een contact persoon moet invullen)
  5. Vul een willekeurige naam in en klik op Ja, voeg toe
  6. Het Client ID is direct zichtbaar, kopieer deze in Wordpress naar bol.com > Instellingen > Account bij het Client ID veld in de instellingen van de bol.com plugin.
  7. De Client Secret kun je zien door op Toon Secret te klikken, kopieer deze naar dezelfde plek in Wordpress onder het Client Secret veld in de instellingen van de bol.com plugin
  8. Klik vervolgens op Sla wijzigingen op. Indien de status op Niet geautoriseerd blijft staan, klik op Klik om te autoriseren.

Basis instellingen

Hier staan alle instellingen van onze plugin overzichtelijk weergegeven en waar je ze kan vinden in je Wordpress. We gaan hier stap voor stap door heen per tabje, onder bol.com > Instellingen.

Algemeen > Algemeen

Type
Waarde
Toelichting
Adres-formaat
1) Huisnummer Straat
2) Straathuisnummer
Geef aan hoe het adres geïmporteerd moet worden.
Lage voorraad drempelwaarde
Aanvinken om toe te passen
Kies om de voorraad naar 0 te zetten wanneer de voorraad een lage voorraad drempel raakt.
EAN-codebron
1) Standaard
2) Gebruik een specifiek extra veld (ook wel bekend als Custom Field)
3) Gebruik de product SKU
4) Gebruik de product eigenschap
Je kunt aangeven waar we de EAN code vandaan kunnen halen, mits deze al is opgeslagen in je webshop.
Conditie
1) Nieuw
2) Zo goed als nieuw
3) Goed
4) Voldoende
5) Moderate
Geef de productvoorwaarde op.
Fulfilment methode
1) Verkoper
2) Bol.com
Geef op of de verzending wordt uitgevoerd door de verkoper of bol.com.
Debug modus
Aanvinken om toe te passen
Stel in of je de foutopsporing modus wilt inschakelen.
Configuratie verwijderen
Aanvinken om toe te passen Stel in of je de plugin configuratie bij het verwijderen wilt verwijderen.

Algemeen > Webship.online

Type
Waarde
Toelichting
Bestelling markeren als verzonden

1) Uitschakelen, ik doe het handmatig
2) Wanneer bestelstatus afgerond is

Geef op of de bestellingen die van bol.com zijn ontvangen (automatisch) als verzonden moeten worden gemarkeerd met behulp van de track&trace code die wordt gegenereerd door webship.online.
Leveranciers kiezen

1) BPOST

2) POSTNL

3) DPD

4) GLS

5) DHL

webship.online verzendleveranciers verbinden met de bijbehorende verzendleveranciers die beschikbaar zijn in bol.com.

Account

Type
Waarde
Toelichting
Status

1) Goedgekeurd

2) Niet geautoriseerd

Status of de bol.com autorisatie goedgekeurd is, of nog geautoriseerd moet worden.
Client ID

Invoerveld

Het client ID komt vanuit bol.com, en moet hier worden ingevoerd om de verbinding te maken.

Client Secret

Verborgen invoerveld

De client Secret komt vanuit bol.com, en moet hier worden ingevoerd om de verbinding te maken.

Publiceer producten

Ja aanvinken om deze functie te gebruiken

Kies of u producten wilt publiceren of niet.

Orders importeren

Ja aanvinken om deze functie te gebruiken

Kies of u orders wilt importeren. Interval: 10 minuten.

Facturen importeren

Ja aanvinken om deze functie te gebruiken

Kies of u facturen wilt importeren. Interval: maandelijks.

Importeer retouren

Ja aanvinken om deze functie te gebruiken

Kies of retouren al dan niet geïmporteerd moeten worden. Interval: dagelijks.

Verlagingen van de invoer commissie

Ja aanvinken om deze functie te gebruiken

Kies of u commissiekortingen wilt importeren, op deze manier ziet u een informatie bericht per product, zodat u de prijs kunt aanpassen om de korting te krijgen. Interval: dagelijks.

Weergave order
commissie

Ja aanvinken om deze functie te gebruiken

Kiezen of de bol.com commissie op geïmporteerde orders moet worden weergegeven.

Exclusieve onderbelasting

Ja aanvinken om deze functie te gebruiken

Kies of u belastingberekening op geïmporteerde bestellingen wilt uitsluiten.

Gebruik WooCommerce prijs

Aanvinken om toe te passen

Kies of u de standaard WooCommerce-productprijs wilt gebruiken. LET OP: Dit werkt niet met gegroepeerde producten.

Verzendkosten

Getal

De verzendkosten worden toegevoegd aan de productprijs bij publicatie op bol.com.

Levertijd

Keuze menu

Kies de leveringsbelofte.

Tools > Algemeen

Type
Waarde
Toelichting
Clear cache

Knop

Deze tool zal de cach verwijderen.

Clear background cache

Knop

Als processen zoals het importeren van bestellingen, retouren en facturen blijven hangen kun je de processen resetten.

Tools > Evenementen

Type
Waarde
Toelichting
Lijst van geplande evenementen (Cron jobs)

Tabel

Alle Evenementen (Cron jobs) onder elkaar, met status en tijd periodes. Deze kan je resetten als ze inactief zijn met de knop onderin.

Tools > API-aanvragen

Type
Waarde
Toelichting
Upcoming Actions

Tabel

Dit zijn acties die zullen worden uitgevoerd nadat de lopende acties volledig zijn voltooid.

Pending Processed Actions

Tabel

Dit zijn acties die met succes werden aanvaard door bol.com maar het is wachten op een definitief resultaat.

Licentie

Type
Waarde
Toelichting
Status

1) Actief

2) Inactief

Status van de Woosa licentie, of deze actief is of inactief.

API sleutel

Invoerveld

De API sleutel komt vanuit Woosa, en moet hier worden ingevoerd om de verbinding te maken.

API e-mailadres

Invoerveld

Het API e-mailadres die bij de licentie hoort, deze komt vanuit Woosa, en moet hier worden ingevoerd om de verbinding te maken.

Verschillende Functionaliteiten

Hier vind je welke en wat de functionaliteiten van deze plugin bieden, en hoe deze gebruikt moeten worden.

Updaten van...

Er zijn een aantal dingen die handmatig ge-update moeten worden m.b.t. het product, de volgenden functies kan je allemaal op dezelfde manier uitvoeren:

• Publiceren
  • Prijs update
  • Voorraad update
  • Leverancier/verzendtijd update

Door de volgende stappen te doorlopen kan je elk van deze functie uitvoeren, vervang "gewenste functie" door de functie naar keuze:

1. Gaan naar de Producten pagina.
  2. Selecteer de producten die je wilt publiceren door het vinkje aan het begin bij dit product te selecteren.
  3. Scroll op dezelfde pagina terug naar boven, in het selecteer veld Bulk acties selecteer Bol: "gewenste functie" en druk op Toepassen.
  4. De status in de lijst bij deze producten gaat dan op Verwerken.
  5. Na dat het klaar is met verwerken verandert de status in Gepubliceerd of in Fout, Gepubliceerd spreekt voor zich, is het Fout volg de laatste stap.
  6. Als het Fout is ga in het product scroll naar Productgegevens klik hier het tabje Bol.com aan, hier klik je dan Bol aan als sub tab, bovenin staat dan een fout melding wat er moet worden aangepast. (als je meerdere accounts hebt klik de gene aan met de Fout melding)

Simpele / Variabele producten

Onze plugin ondersteund zowel een Simpel product als een variabel product, wel moet je er rekening mee houden dat je voor elke variatie in een variabel product een EAN code moet invullen.

EAN Bron

De EAN / SKU voor in Bol.com bij het product, uit een custom veld te halen. Hier kan je voor al je producten vanuit het zelfde veld de EAN / SKU halen, zodat het juist word doorgevoerd in Bol.com. Op deze manier word het ook goed gelinkt met onze plugin, voor alle soorten synchronisatie.

Deze optie vind je in de plugin instellingen : bol.com > Instellingen > Algemeen > EAN Bron, je kunt de volgende opties kiezen:

• Standaard > Dit is het standaard veld, deze vind je in de productbewerking > productgegevens > bol.com > EAN code:*
  • Product custom field > Dit is een custom field die je kunt aanmaken met een andere plugin die bijvoorbeeld EAN's importeert in de producten, dit is hoe je die vindt:
    • Zoek het veld op en klik erin met je rechtermuisknop
    • Klik op Inspecteren, er opent zich een venster waar je de label kan vinden
    • Zoek op Label en kopieër en plak die in de EAN bron > Product custom field
  • Product SKU > Dit veld vind je in de productbewerking > productgegevens > voorraad > artikelnummer.
  • Product attribute > DIt veld vind je in de productbewerking > productgegevens > eigenschappen.

Afhankelijk van waar jij de EAN nummers plaatst, kies jij in de EAN bron uit welk veld je die wilt halen.

Lage voorraaddrempel

Mogelijk om als er een lage voorraaddrempel word behaald, de voorraad op 0 te zetten. Waardoor het niet meer op Bol.com en op je webshop besteld kan worden. Dit kan je gebruiken door in je algemene instellingen (2de rij) dit aan te vinken.

Importeer bestellingen

De bol.com bestellingen worden d.m.v. een cron job om de 10 minuten in WooCommerce geïmporteerd. De plugin die haalt echter enkel openstaande bestellingen op vanuit bol.com, zorg dus dat je ze dus niet alvorens in bol.com afhandeld.

Gebruik WooCommerce prijs

Je kan voor de producten die je naar bol.com toe wilt publiceren, andere prijzen hanteren. Dit kun je bijvoorbeeld doen om rekening met de bol.com commissies. Als je de checkbox aanvinkt, doet er zich een veld voor. Daar kun je een vast bedrag of percentage opgeven als prijs marge.

Bol.com bestellingen verzenden vanuit WooCommerce

Om bol.com bestellingen af te handelen in WooCommerce, dien je de volgende stappen te volgen in WooCommerce:

1. Ga naar WooCommerce > Bestellingen
  2. In de bestelling zal er staan als blauw linkje : 'Verzenden', klik daarop
  3. Er doet zich een scherm voor waar je de leverancier kan uitkiezen en track & trace kan invullen
  4. Klik als laatste stap op Verzenden

De bestelling is nu verzonden en afgerond in jouw bol.com account.